Log in

Regulació de l'utilització d'àrids reciclats

El passat 23 de gener es va aprovar l'ORDRE ACC/9/2023, la regulació de l'ús dels àrids reciclats procedents de la valorització de la construcció i enderroc.

En aquesta Ordre es fixen els usos admesos i els requisits per la utilització dels àrids reciclats i s'aplica als àrids reciclats obtinguts de residus de la construcció i demolició que s'utilitzen a l'obra pública i privada executada a Catalunya.

La composició que estableix l'Ordre ACC/9/2023 sobre els materials que poden compondre els àrids reciclats són:
a) Rc: Formigó, productes de formigó, prefabricats i morter.
b) Ru: àrids i pedra natural (Sense morter adherit).
c) Rb: rajol, teula i material ceràmic.
d) Ra: barreja bituminosa.
e) Rg: vidre.
f) Rx: altres materials impropis (guix, metalls, fusta que no sura, plàstic...).

Els usos admesos dels àrids reciclats venen determinats per la classificació de la categoria i la granulometria, recollits a l'article 5 apartat 1 i 3.

Els requisits per la utilització d'àrids reciclats són:
1. Els àrids reciclats han de provenir d'instal·lacions de reciclatge de residus de la construcció i demolició autoritzades i inscrites en el corresponent registre.
2. En cas que els àrids reciclats provinguin de plantes mòbils, aquestes han de ser recollides en la llicència d'obres com a part integrant de l'obra i han d'estar incloses en la memòria del projecte d'execució. Els àrids reciclats han de provenir dels residus de la construcció i demolició generats en la mateixa obra i han de destinar-se a la mateixa obra.
En les obres públiques correspon al promotor complir aquestes prescripcions, que han de quedar recollides en el projecte d'obra, i verificar-les a través dels seus sistemes de control.
3. Els àrids reciclats han de subministrar-se amb la documentació que acrediti que disposen del marcatge CE per als usos admesos en aquesta Ordre.

A l'annex I de l'Ordre es recullen  les categories dels àrids reciclats en funció del percentatge en pes dels seus components principals i a l'annex II els recullen els usos admesos segons la categoria i granulometria dels àrids reciclats.

Podeu consultar la normativa sobre residus en el següent enllaç.

Pots descarregar-te l'Ordre ACC/9/2023 seguint l'enllaç.

20/07/2023