Log in

XIX edició dels Premis Catalunya Construcció

Vuitanta-tres candidatures optaran als Premis Catalunya Construcció 2022
  • El veredicte de la XIX edició es donarà a conèixer a la tardor
  • L’apartat amb més aspirants serà el d’innovació en la construcció amb 25 candidatures
  • Les obres presentades representen una bona mostra de l’activitat duta a terme pels equips tècnics de casa nostra durant els anys 2020 i 2021

Barcelona, 21 de juny de 2021.- Vuitanta-tres candidatures participaran en la XIX edició dels Premis Catalunya Construcció que organitza el Col·legi d’Arquitectes Tècnics de Barcelona (CAATEEB) per reconèixer l’esforç de professionals i empresaris que contribueixen a millorar la qualitat, la gestió, la sostenibilitat, la innovació i la seguretat de la construcció a Catalunya. Els participants competeixen en cinc categories diferents: direcció d’execució d’obres, innovació en la construcció, rehabilitació d’edificis, coordinació de seguretat i salut, i direcció integrada del projecte. A més es farà un reconeixement a la trajectòria professional d’un personatge destacat per la seva contribució al sector de l’edificació.

L’apartat amb més aspirants serà el d’innovació en la construcció amb 25 candidatures. A la categoria de direcció d’execució d’obres s’hi han presentat 19 treballs, i 27 en la categoria de rehabilitació, de les quals 16 són considerades com a intervenció en el patrimoni arquitectònic i 11 com a rehabilitació funcional. 

Les menys nombroses seran les categories de coordinació de seguretat i la direcció integrada de projecte, amb 6 candidatures en cadascuna d’elles. A més de les categories professionals, també s’atorgarà un premi al millor treball final de grau per als alumnes de les escoles d’arquitectura tècnica, així com el Premi Especial a la Trajectòria Professional per a una persona que hagi destacat per la seva contribució continuada a la qualitat de l’edificació, la docència, la millora del procés constructiu, el medi ambient, la modernització del sector o la funció social de l’edificació. 

Els equips que opten als premis han presentat una gran diversitat de treballs per la seva tipologia i dimensió, ubicats per tota la geografia catalana. Les obres presentades representen una bona mostra de l’activitat duta a terme pels equips tècnics de casa nostra durant els anys 2020 i 2021, un període que estat ben difícil per a tothom, tant per a les persones com per al dia a dia professional. 

Una de les singularitats d’aquests guardons és que els Premis Catalunya Construcció van més enllà dels valors arquitectònics dels projectes de referència i posen l’èmfasi en la qualitat de l’obra construïda, els mètodes i processos d’execució, així com la tasca professional duta a terme pels equips candidats, que sovint tenen una composició multidisciplinària. Els guardons dels Premis Catalunya Construcció consisteixen en la reproducció d’una escultura dissenyada pel poeta Joan Brossa, amb el qual el CAATEEB va mantenir una estreta i fructífera relació.

En l’edició anterior les obres de referència guardonades en les diferents categories van ser el nou Hotel Melià i conjunt edificatori al carrer Casp de Barcelona en direcció d’execució d’obres; el Poliesportiu Camp del Ferro a la Sagrera en direcció integrada de projecte i la Torre de 77 habitatges a la Plaça Europa de L’Hospitalet de Llobregat en coordinació de seguretat i salut. El nou Casal de Joves L@Cova de Bigues i Riells del Fai (Vallès Oriental) va guanyar en la categoria de rehabilitació funcional, mentre que en rehabilitació patrimonial el premi se’l va endur la restauració d’una part del conjunt monumental del Parc Güell, amb una menció especial per a la restauració del Castell de La Tossa de Montbui (Anoia). 

En l’àmbit de la innovació en la construcció, el guardó se’l van repartir exaequo el Bloc d’habitatges 6x6 a Girona i el conjunt d’habitatges socials al carrer de la República Argentina de Cornellà de Llobregat. A més, hi va haver un reconeixement especial als responsables de la coordinació, projecte i construcció dels 5 edificis sanitaris polivalents construïts a Catalunya per combatre la pandèmia de la Covid. Quant al Premi Especial a la Trajectòria Professional, el va rebre l’aparellador Joan Bosch Sampedro. Els Premis Catalunya Construcció compten amb el suport del Consell de Col·legis de l’Arquitectura Tècnica de Catalunya i d’Arquinfad.

premisUn jurat multidisciplinari

En els propers mesos, un jurat multidisciplinari valorarà totes les candidatures, en farà una primera selecció i determinarà els finalistes en cadascuna de les categories. La identitat dels guanyadors es donarà a conèixer en el marc de la Nit de la Construcció, la gran trobada anual oberta a tots els professionals del procés constructiu, que es celebrarà a la tardor.

El jurat de la 19a edició dels Premis Catalunya Construcció està format per Pau de Solà-Morales, arquitecte i president d’Arquinfad; Carme Domènech, arquitecta tècnica, coordinadora de seguretat i presidenta del Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Girona; Xavi Martínez, enginyer industrial; Anna Ortega, arquitecta tècnica i màster en arquitectura i sostenibilitat; Josep Maria Oller, arquitecte tècnic; Natàlia Crespo, arquitecta tècnica, coordinadora de seguretat i comptadora de la Junta de Govern del CAATEEB; i Celestí Ventura, president del CAATEEB i alhora president del jurat. Els professionals interessats, els mitjans de comunicació i el públic en general podran seguir el procés de valoració de les candidatures a través del web del Col·legi d’Arquitectes Tècnics. 



Més informació a:

www.apabcn.cat

22/06/2022